RECONÈIXER QUAN ET FAN «LLUM DE GAS», EL GASLIGHTING

La Sonia demana una primera consulta estant molt confusa i ansiosa, pensa que no fa res bé en la seva relació de parella. Va començar molt bé, estan enamorats i s’estimen, però des de fa un bon temps alguna cosa va començar a anar malament i no sap com arreglar-ho. Se sent molt fallida. Hi ha dies que l’Igor està molt animat i carinyós amb ella. Altres dies la ignora, no la parla, i està de morros i males cares. Agafa el mòbil i durant llargues estones ni tan sols sembla notar que ella és a l’habitació. Això passa cada cop més sovint i quan ella li fa notar que això passa, ell li comenta que no, que son imaginacions seves o bé que menteix per cridar l’atenció perquè ell està com sempre. 

Moltes vegades quan li parla és per corregir-la en el que fa, el que diu, el que pensa. Ella no li pot indicar res, sempre canvia de tema o sembla que no l’escolta. Sonia intenta fer-lo sentir bé i s’esforça molt en complaure’l, planificant coses que a ell li agraden, estant atenta a l’ordre, intentant estar de bon humor. Quan ella està de bon humor i està contenta perquè sembla que estan millor, ell troba la manera de ridiculitzar el que fa.

Poques vegades fan el que a ella li ve de gust. L’altre dia li va dir que voldria que fessin més coses junts i l’Igor li va respondre que s’està tornant depenent d’ell. Mai sembla ser el moment de parlar extensament de com ella se sent i el que passa a la parella, sempre sorgeix alguna cosa i ho deixen per un altre moment. Igor cada cop li diu més que s’obsessiona per coses sense importància, que encara s’ho haurà de fer mirar, que cada dia està pitjor emocionalment i de vegades passa vergonya.

Sonia no sap què fer, ni què pensar ni què explicar. D’altra banda té pocs amics, abans en tenia més però a ell criticava el seu cercle social o no s’hi volia juntar i ha anat perdent el contacte. Una amiga, la Marta, després d’un llarg cafè li diu que Igor està fent “Llum de Gas”. Sonia està perplexa. Què és això?

Què és el Gaslighting o Llum de Gas

És una forma de maltractament psicològic que es dona principalment en relacions de parella. Consisteix en una serie d’accions de manipulació de manera que qui la pateix sent que les seves percepcions i manera de ser sempre son incorrectes o a corregir. 

El seu nom ve de l’obra de teatre i pel·lícules clàssiques que l’han adaptat (Tens a Filmin la primera adaptació, de 1940) i on surten molts dels elements de la història de la Sònia i l’Igor.

És força complicada de detectar tant per part de qui la pateix com del seu entorn, ja que es dóna normalment dins de la intimitat i es va fent poc a poc, de manera que la invalidació de la víctima va calant sense adonar-se.

Detectar què ens ocorre és crucial per poder prendre decisions. El cas de Sonia és “inventat” però hi ha moltes de les claus per identificar-ho. Te les detallo a continuació :

Cóm funciona el Llum de Gas

· Les víctimes son principalment dones. Els rols de gènere tradicionals juguen un paper cabdal en l’aparició d’aquesta violència. 

· El victimari alliçona a la víctima “des de dalt cap a baix” i de manera narcissista: critica, no dóna gairebé mai res del que es fa per bo, sempre posa pegues. Molt poques vegades anima i quan ho fa és perquè se li has fet cas en allò que s’ha indicat abans, per tant treu el mèrit. Si hi ha queixes, dona la volta a la situació indicant que el que es fa és intentant ajudar a la víctima.

· El victimari oblida converses que s’ha tingut i acords als que s’havien arribat. Es presenta com una persona dialogant però qüestiona i ridiculitza tot allò amb el que no està d’acord i mai s’arriba a parlar de coses que li incomoden, especialment sobre emocions. Sorgeixen excuses, li dona la volta i hi ha retrets o bé s’ignora el que se li ha dit i respon amb un altre tema. 

· La víctima té la sensació que tot el que està malament a la relació és culpa d’ella. Sent que sempre que hi ha discussions o ell està de mal humor és perquè ella ha fet o deixat de fer alguna cosa importantíssima. Perd espontaneïtat, confiança i alegria.

· Les coses mai estan clares, mai es trepitja un terreny segur. La comunicació és ambigua i poques vegades transparent. Frases molts freqüents són “no cal que et digui què està malament, ho hauries de veure” o “tú sabràs”. El victimari mai reconeix cap responsabilitat ni error, llevat dels que fa per culpa de la víctima. 

· La víctima està molt atenta a fer-ho tot bé i no espifiar-la ni amb res del que diu ni el que fa. Mai s’aconsegueix no espifiar-la en res. Cada cop la cura a l’altre i a la relació treu més espai a la autocura personal. Hi ha el retret per part del victimari perquè no es cuida. La preocupació va creixent i es converteix en angoixa.

L’autoestima i la confiança de la víctima d’aquestes manipulacions decreix desde que s’està a la relació. 

· La víctima dubta de la seva salut mental i depén cada cop més del que diu la seva parella i poc a poc s’hi va sometent. Si es queixa i exposa les contradiccions, el missatge que rep és que es menja massa el cap, que pensa massa i s’imagina coses. Se l’acusa de ser massa sensible i poc fiable, Poc a poc es creu més a l’altre que a una mateixa i es deixa de qüestionar la relació, sols es qüestiona ella.

· L’objectiu per part de l’agressor és la submissió, anular la crítica i la discrepància en la parella, mantenir-se sempre per sobre. Qui fa llum de gas no permet que la seva parella sigui un igual a la relació.

(Cal tenir sempre present que les relacions sanes en parella són d’igual a igual i les dues persones assumeixen responsabilitats i la cura pròpia i de l’altre.)

· La víctima està confosa, passen moltes coses i des de l’angoixa li costa molt ordenar la informació. Ademés, viu amb molta vergonya el estar vivint això. No demana ajuda perquè… no sap amb què. Es viu el patiment però com que es creu que és principalment culpa d’una i és té por d’estar boja i veure-ho tot malament, és difícil demanar ajuda.

Saber que es dona i reconèixer-la és clau per actuar.

Avui 25 de novembre és el Dia internacional per l’eliminació de les violències masclistes. La violència psicològica és de les anomenades invisibles, però igualment deixa impactes importantíssims i duradors en el temps de la vida de la dona.

El que ens trobem a consulta és que la Llum de Gas és una manipulació encara molt desconeguda i per tant, difícil de reconèixer en una mateixa o en els altres. 

Si aquesta llista t’ha servit per veure coses que no et quadren en la teva relació o la d’algú que coneguis, espero que serveixi perquè qui ho necessiti busqui ajuda.  

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Vols concertar una primera visita o demanar informació?