ENTRE EL MÓN I JO: UNA PANTALLA


Coneixes el Síndrome de Stendhal? Segons el seu creador és una malaltia psicosomàtica que produeix un elevat ritme cardíac, vertigen, confusió i fins i tot al·lucinacions, quan una persona s’exposa a obres d’art particularment belles o exposades en gran número en un mateix lloc. Va ser el senyor Stendhal qui el va patir i definir al visitar la ciutat de Florència i així ho explicava ell, al segle XIX:

Había llegado a ese punto de emoción en el que se encuentran las sensaciones celestes dadas por las Bellas Artes y los sentimientos apasionados. Saliendo de Santa Croce, me latía el corazón, la vida estaba agotada en mí, andaba con miedo a caerme”.

El darrer divendres vaig assistir a la Conferència-Debat de Jorge Schvartzman: “Subjetividad y nuevas tecnologías. Bienestar y Malestar en la cultura digital” a Gradiva.

Jorge, metge, psiquiatre i psicoanalista explicava com actualment es parla del Síndrome de París, on principalment les persones japoneses a través de les pantalles de mòbils i càmeres fotogràfiques es protegeixen de tanta bellesa o bé de la desil·lusió donat que des del seu país es crea una exagerada expectativa de la ciutat de l’amor.

Vivim en una època d’excessos on hi ha moltes coses que ens permeten la “satisfacció” sense espera, on no hi ha temps per la postergació ni la recerca, tenim moltes coses quasi gratuïtes i sense bellugar-nos de casa, inclús en el cas de les trobades amoroses. Tot això fa que el desig minvi, perquè el que manté el desig viu, és l’espera, l’esforç, la recerca…

Pensant amb un objecte tan comú com és el telèfon mòbil explicava Schvartzman que aviat el tindrem incorporat en el propi cos, dins la pell o dins dels ulls. Esgarrifós, no?

Actualment hi ha ruptures amoroses que es donen a través de les xarxes digitals, Whatsapp o Facebook evidenciant la pobresa i la por als lligams afectius i  la seva possible pèrdua. Lo tecnològic passa a ser una pròtesi dels llaços afectius i el mòbil ens dóna una falsa sensació de protecció i pertinença.

En el mòbil sembla que ho tinguem tot, ens crea una il·lusió de completesa: aplicacions que ens obren a les finestres de tota la nostra vida logística, la informació, les persones… Viatjant amb el mòbil no hi ha lloc per l’absència ni la separació, estem perdent l’experiència de la separació i el retrobament a l’estar permanentment connectats. Així i tot, el contacte virtual no pot suplir la relació.

Un altra reflexió interessant que obríem al debat era: la tecnologia la posem al nostre servei, no és ella que ens canvia. Ens estem tornant diferents, prima l’interès pel propi negoci, en una cultura de l’entreteniment on no hi ha lloc per l’avorriment, on sembla que tot ha de ser mostrat, amb una gran transparència i on les fotografies (Instagram, Facebook, etc.) han de ser millors que la realitat. On l’objecte nou ha de ser millor que l’anterior i on volem un cervell proper a una màquina on fer desaparèixer l’angoixa, la tristesa, els dols, la subjectivitat.

Schwartzman dóna una visió positiva i alhora crítica de les tecnologies afirmant que són una meravella i que la problemàtica apareix en relació a l’ús, al mal ús que en fem. Mirem la pantalla del mòbil una mitjana de 150 vegades al dia, per què? Per avorriment en les relacions personals? Per què ens costa concentrar? Per què sembla que el mòvil ens dóna alguna cosa? Ens contactem amb el mòbil de manera real i concreta, per un moment ens refugiem en el que és virtual, fugint de la fragilitat i el narcisisme, individualisme propi i del món actual…

Als joves, nens i nenes que han nascut amb la cultura digital sota el braç, els podem acompanyar a aprofitar les avantatges de les tecnologies i ajudar-los a ser crítics amb elles. Doncs sembla que perquè alguna cosa sigui real ha d’aparèixer a Facebook on a més solem mostrar tot allò bo. I la vida és de tots colors i requereix de llaços afectius reals.

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Vols concertar una primera visita o demanar informació?