• hola@quantumpsicologia.com
  • 93.414.38.95
  • hola@quantumpsicologia.com
  • 93.414.38.95
  • Estem al costat de Pl. Urquinaona

CULPABLE TU o JO…? LES DUES CARES DE LA CULPA

 

Em sento culpable perquè li he dit que no li podia deixar el meu cotxe a la meva germana
Marta, li has de demanar perdó perquè això no es fa de dir mentides!
He xatejat amb altres noies i em sento malament per haver-ho fet perquè tinc parella
Li he dit una mentida a la meva cap i ara tinc un nus a l’estómac que no m’agrada
Com és que l’altre dia no em vas contestar al whatsapp si estaves en línia? No ho entenc…

 

De què parlem quan parlem de culpa? Tots i totes hem experimentat en més d’un moment de la nostra vida el sentiment de culpa com pots llegir en alguns d’aquests exemples. Per tant, estaríem d’acord en afirmar que és una sensació molt desagradable, negativa, destructiva… però, realment què s’hi amaga darrere d’aquest sentiment? Té alguna part positiva? Per què em sento culpable tan sovint? Què puc fer per deixar de sentir-me culpable? Ens podem sentir culpables per quelcom que hem fet o quan no hem estat capaços de fer quelcom i també poder fer sentir culpables als altres quan han fet quelcom que ens ha fet sentir malament o no ens ha agradat. Quan hi ha conflictes, hi ha persones que només busquen culpables en lloc de buscar responsabilitats. Si busquem una definició concreta, molts autors coincideixen a definir la culpa com un afecte dolorós que sorgeix de la creença o sensació d’haver traspassat les normes ètiques, personals o socials, especialment si s’ha perjudicat a algú. Per tant, és necessària per una sana adaptació al nostre entorn, ens permet respectar-nos els uns als altres i ens ajuda a reparar el dolor que hem pogut ocasionar. Quan som infants, aprenem a desenvolupar una consciència moral del que està bé i malament amb comentaris que escoltem de les figures significatives.

 
Si la culpa té una cara A sana, per què hi ha persones que se senten tan malament? La Cara B és quan apareix amb freqüència o per defecte. Quan una persona se sent culpable constantment, podem deduir que hi ha alteracions psicològiques com la depressió. En aquest sentit, s’entén el sentiment de culpa com un sentiment de responsabilitat mal administrat perquè, si la responsabilitat de la comunicació sempre és d’un 50%, quan una persona se sent massa culpable del que diu, fa o sent, vol dir que està assumint més del 50% del que està passant.

 

Cal disminuir la càrrega que hi ha al darrere

 

En canvi, quan una persona no experimenta aquest sentiment, podem atribuir-ho a una personalitat narcisista, perfeccionista o, fins i tot, psicòpata ja que aquesta està mancada d’aquesta empatia o consideració envers una altra persona. Ni tot és blanc ni tot és negre quan parlem de la culpa.

Hi ha altres emocions implicades en la culpa? En una formació de professionals de psicoteràpia, recordo una professora que vaig tenir que ens ho va deixar molt clar «Sempre que una persona se sent culpable, s’hi amaga l’emoció de la ràbia que està bloquejada. Deixa que surti aquesta emoció i ja veureu com la culpa desapareix».

 

Gràcies a aquest comentari, vaig entendre que la culpa és un sentiment paràsit que amaga una de les quatre emocions bàsiques i que ens paralitza a l’acció; en canvi, sentir l’emoció de la ràbia ens permet actuar i expressar en veu alta el que ens ha molestat. Les persones que es culpen molt sovint del que els hi passa acostumen a ser molt autoexigents, perfeccionistes i tenir un nivell baix d’autoestima.

 

 

La culpa no facilita l’aprenentatge, si no genera un malestar emocional que no es transforma en quelcom constructiu, sinó més aviat destructiu

 

 

Per altra banda, la culpa es pot utilitzar per manipular als altres i aconseguir dels altres el que una persona vulgui. Cal tenir cura de les persones que no reconeixen els seus erros i que et fan sentir culpable.

Què podem fer quan ens sentim culpables? Aquí teniu algunes reflexions i suggeriments sobre una òptima gestió del sentiment de culpa:

  • És important prevenir la cara B de la culpa, ja que, tal com he exposat, hi ha una cara sana que cal valorar com a positiva perquè denota que tenim empatia envers els altres
  • Tot el que ens passa al nostre voltant no ho podem controlar, per tant és necessari repartir la responsabilitat de forma equitativa ni més ni menys del que toca transformant la culpa en responsabilitat
  • Expressa verbalment el que estàs sentint quan consideres que has perjudicat una altra persona des de la primera persona del singular
  • El perdó és necessari sempre i quan sigui honest i sincer amb un/a mateix/a, per tant revisa si l’expressió d’aquesta acció és autèntica

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Vols concertar una primera visita o demanar informació?