SER UNA PERSONA COHERENT I CONGRUENT

 

Bruno, per què no puges i ajudes a Maria a desfer les maletes? – va dir la mare de Bruno.
Per què vaig a desfer les maletes si només anem a…?
Puja, Bruno, si us plau! – li va ordenar la mare, pel que sembla no hi havia inconvenient en el fet que ella l’interrompi a ell, però no funcionava igual a la inversa
Estem aquí, hem arribat, aquesta serà la nostra llar en el futur immediat i hem de posar al mal temps bona cara. M’has entès?

Faig el que dic? Penso el que sento? Dic el que penso? Faig el que dic? En aquest fragment de la novel·la El noi del pijama de ratlles de John Boyne (2006), s’observa la incoherència de la mare de Bruno en la norma d’interrompre les persones mentre estan parlant. Ell no pot interrompre; però, la mare sí. El protagonista no entén com és que els adults no fan allò que li exigeixen a ell.

 

Què entenem per coherència? Una persona és coherent quan fa allò que diu

 

 

La coherència és observable, objectiva, externa i 100% controlable. Per exemple, una persona es defineix com a sensible amb la protecció del medi ambient; però, en canvi, descobrim que no fa la recollida selectiva a casa seva. Aquesta persona no és coherent. I què significa la congruència? La congruència està relacionada amb el pensament i l’emoció. El pensament es pot controlar en un 50%; en canvi, les emocions no entenen el concepte de control. Es poden regular, però no controlar.

 

 

La congruència és interna i subjectiva

 

 

Quan una persona t’explica que ha aconseguit una nova feina després de mesos de recerca, li expresses la teva alegria; però, la teva comunicació no verbal expressa ràbia perquè t’agradaria tenia aquesta feina. En aquest cas, hi ha incongruència entre les emocions i els pensaments que es diuen.

 

En la consulta de psicoteràpia, és freqüent que apareguin situacions que posen de manifest la dificultat per ser una persona coherent i congruent. Això ens dóna molta informació del que està passant realment per dins quan, per exemple, una persona vol expressar alegria i no pot perquè el seu rostre només mostra por o quan una persona exigeix respecte als altres i no es respecte a si mateixa. L’alienació d’aquests paràmetres ens dóna un indicador de salut de la persona. És necessari prendre consciència del que penso, sento, dic i faig per estar en harmonia amb un/a mateix/a.

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Vols concertar una primera visita o demanar informació?