EL SUBMINISTRAMENT NARCISISTA

En relació a la personalitat narcisista, el psicoanalista Otto Fenichel va introduir el concepte de Subministrament Narcisista per a descriure un tipus d’admiració, suport interpersonal o suport elaborat per un individu del seu medi ambient i essencial per a la seva autoestima.

La persona narcisista pot tenir una o més fonts de subministrament, però en general hi ha una persona, que pot ser la parella, que és considerada com la font principal o suplement primari, les altres serien subministraments secundaris. 

També existeixen subministraments inanimats com la casa, el cotxe o la vestimenta, que li donen estatus. Tots dos tipus de subministraments tenen com a objectiu proveir al/la narcisista de les emocions necessàries per a la seva autoestima tals com atenció, adulació, enveja, etc. 

Per a el/la narcisista la font primària és com una extensió de si mateix/a, com si fos part d’ell o ella, és a dir que no hi ha cap límit entre el jo i l’altre, dóna per descomptat que l’altra persona ha de pensar, sentir i actuar com ell/ella, i que està aquí per a complaure-li.

En el moment que l’altra persona opina diferent, o fa alguna cosa contrària al que proposa o espera el/la narcisista, aquest/a ho viu com una crítica, se sent ofès/a, sent una ferida narcisista i per posar remei a aquest malestar castiga a  l’altre aconseguint així la seva reacció emocional i el seu suplement.

Si bé la majoria de les persones necessiten rebre amor, aprovació i elogis, en el cas d’els/les narcisistes aquests suplements es necessiten en proporcions majors, i són indispensables per al seu funcionament.

H.G. Tudor, autor de diversos llibres sobre aquest tema tals com “Combustible” i “Contacte Zero”, s’autodefineix com a narcisista  i denomina “combustible” al subministrament narcisista, diu que té moltes maneres d’aconseguir-lo però que …”es basa en reaccions tant positives com negatives. Jo treballo aplicadament per a obtenir aquestes reaccions”… Tudor fa un aclariment respecte al concepte de Fenichel que el subministrament narcisista s’obté del medi ambient, per a especificar que ell l’adquireix de la resposta emocional dels que l’envolten. 

És en aquest punt on vull alertar sobre un dels perills de mantenir una relació amb aquest tipus de persones, en què

s’alimenten de les respostes emocionals dels altres, que necessiten provocar aquestes reaccions i que com més gran sigui la intensitat d’aquesta resposta emocional, major serà la intensitat del subministrament que rebin.

No importa si l’emoció que generen és positiva o negativa. Això significa que poden degradar, menysprear i humiliar a un altre amb la condició de generar reaccions emocionals per a rebre el subministrament.

Si la persona s’espanta, plora, crida, s’enfada, discuteix i perd el control de les seves pròpies emocions està proveint de suplement al/la narcisista, amb aquest acte li està lliurant el seu poder, es va desgastant i gradualment es va buidant internament. 

Però és necessari aclarir que no totes les persones narcisistes fan mal als altres, el psiquiatre Otto Kernberg planteja que la Personalitat Narcisista se situa en un continu que va des del normal (caracteritzat per una regulació adequada de l’autoestima) fins al patològic (Trastorn Narcisista de la Personalitat).

“Podem apreciar des de personalitats funcionals que es troben relativament satisfetes amb la seva vida i el seu funcionament, que no tenen consciència de problema i que no necessiten danyar als altres, fins personalitats que es passen gran part del temps pensant en el frustrats que se senten i en com no han aconseguit assolir ni respondre a les expectatives que ells mateixos o altres, han fixat. Dins d’aquest continu cal esmentar els narcisistes psicopàtics que si bé poden ser funcionals i trobar-se relativament satisfets amb la seva vida, alhora s’encarreguen de danyar a uns altres”. (intra-tp.com)

Dit això, cal saber identificar al tipus de persones narcisistes que necessiten danyar a un altre/as i provocar reaccions emocionals negatives per a tenir el menor contacte possible amb elles i evitar caure en els seus paranys. Però si això no fos viable perquè es tractés d’una persona de l’entorn amb qui calgués relacionar-se irremeiablement, és necessari adquirir eines per a saber respondre a les provocacions en lloc de reaccionar. 

Si bé es necessita fer un procés llarg per a evitar que les paraules i actes del/la narcisista canviïn el propi estat emocional, aquest és un punt clau que s’ha d’entrenar, és necessari auto conèixer-se i guanyar confiança en si mateix/a, per a no veure’s afectat pel que digui l’altra persona, i és molt important aprendre a posar límits sans i a comunicar-se de manera assertiva.

En cas d’haver estat víctima d’abús narcisista durant un temps també es necessita fer un treball terapèutic per recuperar la deteriorada autoestima i processar la ràbia que va generar l’abús.

Laura López Galarza

Psicòloga Sanitària. Terapeuta EMDR

BIBLIOGRAFIA

Kernberg, Otto. Desordenis Fronterers i Narcisisme patològic. Ed. Paidós, Barcelona, 1977.

Miller, Meredith. La Travessia, una guia d’auto recuperació després de l’abús narcisista. Ed. Plataforma de publicació independent CreateSpace, 2017.

Piñuel, Iñaqui. Amor Zero. Editorial, L’Esfera dels Llibres. 2016

Tudor, H.G. Contacte zero, com vèncer al narcisista. Ebook Kindle, 2017.

Tudor, H.G. Combsustible, què és el que fa funcionar  al narcisista? Ebook Kindle, 2017.

https://www.intra-tp.com/personalidades-narcisistas-y-personalidades-con-rasgos-narcisistas/

Deja un comentario

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies