• hola@quantumpsicologia.com
  • 93.414.38.95
  • hola@quantumpsicologia.com
  • 93.414.38.95
  • Estem al costat de Pl. Urquinaona

LA IDEALITZACIÓ DE L´AMOR

L´altre dia, un grup de joves d´una formació em preguntaven : Per què es separen tantes parelles? La meva resposta va ser la relació de parella és la més completa i també la més complexa. Crec que en una relació de parella hi han molts components: amor, amistat, sexe, acceptació, passió, tendresa, comprensió… I a tot això li afegim les relacions socials que envolten a les parelles: les families de cada persona, els amics de cadascú, les relacions de feina. Doncs si hi han molts ingredients que s´han de combinar bé perquè la parella sigui una relació equilibrada i satisfactòria.

Les relacions de parella són un sistema que està en constant moviment, passem per diferents etapes que s´han de viure i que van construïnt o destruïnt la parella. La primera etapa de la parella és la IDEALITZACIÓ DE L´ALTRA PERSONA. Quan coneixem una persona que ens atrau i comencem una relació, veiem a l´altra persona com una persona perfecta, plena de virtuts i que ens satisfà plenament. Aquesta idealització fa que desitgem estar amb l´altra persona en tot moment, que no podem passar un dia sense veure-la, que tots els moments amb ella són màgics. La idelització forma part de l´enamorament que sentim al principi de la relació.

Les nostres hormones i neurones es posen en marxa per l´enamorament, i a la vegada, l´altra persona mostra la seva part més bona que justament encaixa en la idealització que fem. Tot això fa que estem en la etapa que m´atreviria a nomenar com especial, aquella etapa que les emocions estan per sobre de la raó, que ens fa pujar als núvols i tenir un somriure permanent. Aquesta fase és necessària i molt positiva per la parella.

Com he dit abans, la parella és un sistema que es mou per construir o no la relació. Tot i que la idealització ens dóna sensacions meravelloses no pot continuar per sempre ja que llavors no podriem veure com és realment l´altra persona. Com sabem ningú és perfecte i això ho veiem quan anem sortint de la idealització i veiem l´altra persona amb totes les seves virtuts i defectes. La relació no passa d´un dia per l´altre de la idealització a la realitat, si no que és un procés que ens ajuda a anar ajustant les nostres expectatives.

Quan ens traiem la bena de la idealització podem veure la realitat de l´altra persona i és aquí quan podem valorar de veritat l´altra persona i la nostra relació amb ella. Si la realitat satisfà les nostres expectatives continuarem la relació amb aquesta persona. Si la realitat no satisfà possiblement la relació no continuarà.

QUÈ PASSA QUAN LA IDEALITZACIÓ NO S´ACABA? Hi han persones que no surten de la idealització de l´altre, li atribueixen característiques que no tenen, la mantenen pujada a un pedestal. Normalment, són persones que pensen que l´altra persona és superior a elles. Aquestes persones acostumen a tenir baixa autoestima creient que els altres són sempre millors. Si la idealització no s’acaba es crea una relació desequilibrada, on sempre hi ha una persona superior a l´altra i això pot generar una dependència que no és sana i pot haver-hi una relació tòxica. També pot passar que la persona que no vol sortir de la idealització es doni un xoc amb la realitat i llavors deixi la relació fins trobar una altra persona per idealitzar i així repetidament.

En conclusió, la idealització és necessària ja que forma part del procés de la parella i s´ha de viure en plenitud. Però progressivament, la relació va incorporant la realitat de l´altra persona i passa per una etapa més sòlida que va formant la base de la relació. Una relació que no sabem el futur que tindrà però que si necessita evolucionar per saber si aquesta relació serà satisfactòria i realista.

Lola Guerra Ruiz

Psicologa núm Col. 11389

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Vols concertar una primera visita o demanar informació?