L’HONESTEDAT DE L’ASSERTIVITAT

 

I… si s’enfada quan li digui que no puc quedar?
No hi ha dret que les coses no surtin tal com tenia previst
El millor pels dos és que deixem de veure’ns
És millor evitar els conflictes que resoldre’ls
Tu ets més important que jo

Aquestes són expressions verbals, pensaments i creençes sobre un dels temes clau en psicoteràpia: l’Assertivitat.

 

 

L’assertivitat és una capacitat de la intel·ligència emocional per defensar els propis drets, gestionar efectivament situacions d’injustícia, expressar adequadament les emocions i donar l’opinió sense ferir als altres

 

La capacitat per dir que no també forma part del ventall de possibilitats de l’assertivitat. Aquesta capacitat està molt vinculada amb l’autoestima, doncs, les persones que confien en si mateixes són capaces de fer-se respectar respectant als altres. Fer-se respectar no significa trepitjar a ningú. Per tant, aquesta actitud assertiva s’allunya del comportament passiu i del comportament agressiu. No és assertiu donar una crítica insultant i ofenent al nostre interlocutor (agressivitat) ni deixar de dir-ho per evitar un temut conflicte (passivitat). Pensa que es pot aprendre a desenvolupar aquesta capacitat. Un dels secrets d’aquest aprenentatge és perdre la por. La por a l’atac, la crítica, el fracàs o el conflicte poden ser alguns dels obstacles d’aquest aprenentatge.

I per ser assertiu, hem de ser francs? Si veig qualsevol cosa que no m’agradi, ho haig de dir? Davant qualsevol comportament que considero ofensiu, haig de donar la meva opinió? Vull plantejar aquesta resposta en forma de pregunta: què guanyo sempre dient la veritat? Quants amics puc perdre dient sempre el que penso? M’han demanat la meva opinió? Com es pot sentir l’altra persona? Ser assertiu significa saber dir el més adequat de la manera convenient en el moment adequat. Tenir una bona empatia amb l’altre, pensar el que vull abans de dir-ho o recordar com em sento quan em diuen que no els altres són algunes de les estratègies per desenvolupar aquesta capacitat.

 

Jo sóc important, tu ets important. Això sí que és ser assertiu!

 

Per acabar, només recomanar-te un llibre senzill i didàctic per aquests dies de Setmana Santa que et permetrà conèixer més a fons aquest tema i que recomano a la majoria dels meus clients: La asertividad: la expresión de una sana autoestima d’Olga Castanyer (1998) de la Ed. Desclee de Brouwer.

Deja un comentario

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies