COM SUPERAR SITUACIONS TRAUMÀTIQUES?

 

Hi ha moments en la vida on el passat envaeix el present i dificulta la projecció cap al futur. Quan el present està marcat per experiències doloroses, el sofriment i la intensitat de les emocions pertorben la vida d’una persona. Quan aquestes ferides del passat continuen produint el mateix dolor, s’anomenen situacions traumàtiques. Hi ha una tècnica d’estimulació bilateral anomenada EMDR Dessensibilització i reprocessament, a través dels moviments oculars que permet transformar els records traumàtics.

 

Quan hi ha una experiència traumàtica, el cervell no aconsegueix processar l’esdeveniment i aquest es queda en el cervell com un nus neurològic

 

Alguns dels malsons són intents fracassats del cervell en intentar recordar els records traumàtics. A través d’aquesta tècnica, la persona rep l’ajuda necessària per poder processar la situació i arxivar-la.

Què succeeix amb aquesta tècnica? El que fa l’EMDR és remoure els bloqueigs causats per imatges, creences i sensacions corporals negatives permetent que l’estat natural de salut de la persona emergeixi. Per tant, es perd la càrrega negativa associada a l’esdeveniment i moltes vegades es recuperen els records positius vinculats que no es podien percebre anteriorment. Moltes persones tenen la sensació que el record ara ja és part del passat i que ja no molesta quan es recorda. L’EMDR és una tècnica psicoterapèutica d’estimulació bilateral que accelera el tractament de patologies com fòbies, traumes i trastorns d’estrès post-traumàtic, entre d’altres. S’utilitza un protocol treballant una situació considerada traumàtica amb l’objectiu de dessensibilitzar i reprocessar la situació aconseguint que la intensitat de la simptomatologia disminueixi o, fins i tot, desaparegui. Les investigacions realitzades confirmen que el mètode EMDR és altament efectiu amb uns resultats a llarg termini. S’han realitzat estudis amb persones víctimes de la Guerra del Vietnam, abusos, accidents, catàstrofes, etc. que indiquen que aquest mètode és l’indicat pel tractament del trastorn d’estrès postraumàtic. Posteriorment, l’EMDR ha demostrat ser eficaç en el dolor crònic, pèrdua i dol, trastorns d’ansietat i trastorns dissociatius. No és aconsellable en persones que pateixen atacs d’epilèpsia, al·lucinacions, pensaments suïcides o oscil·lacions greus de l’estat d’ànim.
La creadora de la tècnica, Dra. Shapiro va dir el següent: «Quan la informació és positivament integrada i resolta de forma adaptativa, estarà disponible pel seu ús en el futur».

 

A Espai de Psicoteràpia Quantum, utilitzem aquesta tècnica en els processos de psicoteràpia per poder ordenar un passat quan provoca dolor i sofriment

Deja un comentario

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies